artykuł

Projekt Baltic Sea Food

16 sierpnia 2018 min
(galeria fotografii)

W piątek 10 sierpnia Fundacja Natura Polska zorganizowała we Wrocławiu Seminarium, które dotyczyło perspektyw dystrybucji żywności lokalnej na Dolnym Śląsku i było częścią europejskiego projektu pn. "Baltic Sea Food".

W piątek 10 sierpnia Fundacja Natura Polska zorganizowała we Wrocławiu seminarium, które dotyczyło perspektyw dystrybucji żywności lokalnej na Dolnym Śląsku i było częścią europejskiego projektu pn. "Baltic Sea Food". Na spotkaniu omawiano pomysł zbudowania nowego, ulepszonego modelu biznesowego dla producentów i dystrybutorów żywności lokalnej. Taki model zostanie opracowany przez grupę międzynarodowych ekspertów po przeanalizowaniu wyników ankiet, które będę przeprowadzone wśród wszystkich, którzy zajmują się żywnością lokalną. Na seminarium były poruszane również zagadnienia problemu marnowania żywności oraz wpływu produkcji, dystrubucji i konsumpcji produktów spożywczych na stan środowiska naturalnego. Temat ten przedstawił wrocławski ekolog i podróżnik Dominik Dobrowolski, i będzie poruszany na kolejnych seminariach.

Następne seminarium odbędzie się 21 sierpnia br. w Żarach. Zainteresowani udziałem w seminarium lokalni producenci i dystrybutorzy żywności, dziennikarze, organizacje społeczne proszeni są o kontakt z organizatorem seminariów: www.naturapolska.com .

min

tytul: List w sprawie ochrony Puszczy Białowieskiej i dobrego imienia Polskitytul: Sprzedaż odpadów węglowych lub zdrowie ludzitytul: Rząd szykuje projekt dotyczący lokalizowanau inwestycji uciążliwych zapachowotytul: Jak ochłodzić miasta?tytul: Kto ubezpieczy Turów? tytul: Spotkania i wystawy pod znakiem recyklingu!tytul: Sprzątanie Wodnego Świata - Gołdap 2018tytul: Przyszłość Turowa? Niedługo konsultacje społeczne
view_list  inne artykuły z tematu artykuł:
mh

Teraz jest szansa, aby przygotować się do zmian

List otwarty dotyczący transformacji energetycznej regionu Bogatyni

mh

212 km, 35 h, 2 kajaki, "0" śmieci!

21 marca z okazji Pierwszego Dnia Wiosny, zamiast wrzucać marzanny (i inne śmieci) do wody, wrzuciliśmy dwa kajaki na wodę. W ten sposób rozpoczęliśmy cykl tegorocznych "Recykling Rejsów". To był już drugi odrzański kajakowy ultramaraton. W 2018 przepłynęliśmy 235 km z Brzegu do Nowej Soli w 52h. W tym roku trasa wiodła z Wrocławia do Cigacic. Wiosłowaliśmy po 13 godzin dziennie z krótkim noclegiem na odrzańskich łęgach przed ujściem Baryczy do Odry. Opis wyprawy i  zdjęcia m.in na www.recykling-rejs.pl i  https://www.facebook.com/RecyklingRejs/ .

mh

Nie wrzucajmy marzanny do wody!

„Przywitajmy wiosnę wrzucaniem kajaków do wody zamiast marzanny.” mówi Dominik Dobrowolski. „Sprawdzimy, jak wyglądają brzegi Odry. Posprzątajmy, pokażmy innym, że każdy może przyczynić się do tego, żeby środowisko naturalne, w którym odpoczywamy pozostało niezaśmiecone także po naszym pobycie.”

mh

Z naturą czy przeciw niej – jak zapobiegać suszom i powodziom?

Kiedy może być lepszy moment na rozpoczęcie szerokiej debaty o efektywnym przeciwdziałaniu powodziom i suszom, jeśli nie teraz, w tygodniu, w którym obchodzimy Światowy Dzień Wody, a za oceanem wezbrana rzeka Missouri zalewa właśnie bezradne centrum dowodzenia arsenałem jądrowym USA? W środę i w czwartek we Wrocławiu spotkają się przedstawiciele rządu, samorządów, naukowcy i organizacje społeczne, by obalać pokutujące mity, wspólnie usprawniać zarządzanie polskimi rzekami i zapewnić ludziom bezpieczeństwo wodne.

mh

Pierwszy Dzień Wiosny - Recykling Rejs 2019

Liczą się tylko mięśnie i wiosła, żadnych silników. Spalamy kalorie nie oktany! Nie smrodzimy, nie hałasujemy! Chronimy klimat! Chronimy rzeki! I nie topimy Marzanny!

mh

Czysta Kępa, czysty Wrocław, czysta Odra, czysty Bałtyk!

Julia informuje: sprzątaliśmy dziś (9.03.19) Kępę Mieszczańską we Wrocławiu. Efekty:
1) Zebranych 9 worków z tworzywem szcztucznym, 16 ze szkłem, 1 z papierem oraz 1 z komunalnymi odpadami
2) Świetnie spędzony wspólnie czas na świeżym powietrzu
3) Nieco czystsze miasto.

pokaż więcej touch_app
link terra
Materiały zgromadzone na serwisie dostępne są na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.